Fri debatt
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Ulvskogh

Gå ner

Ulvskogh Empty Ulvskogh

Inlägg  Glasnost ons 30 apr 2014, 18:04

Expressen Ledare: Vilse i pannkakan

Sveriges största parti - och som dessutom förhandlade in Sverige i EU - borde ha moral nog att inte ägna sig åt ren och skär bluffpolitik i EU-valet.
Men det är ändå vad Socialdemokraterna och Stefan Löfven har bestämt sig för att göra. Det tyder på en stor portion av ideologisk vilsenhet och ren desperation. Partiets valmanifest inför EU-parlamentsvalet presenterades i går. Det snällaste man kan säga om detta lilla femsidiga dokument är att S går fullständigt vilse i pannkakan.
Här skriver man att "högerns ensidiga åtstramningspolitik har inte fungerat" inom EU. I nästa mening framhålls dock att fokus måste ligga på "att stärka de offentliga finanserna". Det är onekligen en snabb förvandling från budgetduva till budgethök. Hänger väljarna med?
Sanningen är att det fanns inget annat alternativ för krisländerna än att budgetsanera. De flinande finansvalparna på Wall Street ville inte låna ut några pengar, varvid i första hand de tyska skattebetalarna i det konservativt styrda Tyskland fick rycka ut och pumpa in miljarder i eurolån. Skulle verkligen Marita Ulvskog villkorslöst låna ut sina fina EU-parlamentsinkomster till sin grekiske bänkgranne i Bryssel, som är på väg att gå i personlig konkurs?

Socialdemokraterna ska nu satsa på dörrknackning. Det stora numret är att partiet vill införa ett "socialt protokoll" i EU. Nåväl, i det fall en stackars S-dörrknackare råkar dyka upp hos dig finns det ett antal frågor att ställa:
1. Vad vill S konkret fylla detta protokoll med? Ingen som vet. Mer än om att det handlar om att "löntagarnas rättigheter ska stärkas". Hur då? 2. Och hur har S tänkt sig att denna fördragsändring bland 28 EU-länder ska komma till stånd? Storbritannien rör ju sig i totalt motsatt riktning med krav på betydligt mindre av europeisk överstatlighet.
Vid det här laget börjar den stackars dörrknackande S-ombudsmannen att svettas. Men fortsätt att fråga! 3. Hur rimmar kravet på mer av överstatlighet när det gäller arbetsrätt och anställningsvillkor mot Socialdemokraternas ständiga försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen?
Varför vill partiet att domarna i EU-domstolen ska avgöra villkoren på svensk arbetsmarknad?
Nu börjar S-ombudsmannen att svettas rejält. Men fortsätt fråga! 4. Vilka garantier har S att ett socialt protokoll tvärtom inte försämrar villkoren för anställda i våra exportföretag när protektionistiska syd-européer blockerar handeln med hänvisning till Stefan Löfvens sociala protokoll?
Absolut inga. Där tackar plötsligt S-ombudsmannen för sig, och hänvisar till en akut bilbesiktningstid.

Sannolikheten för att de 28 EU-länderna ens går med på att börja förhandla om ett socialt protokoll är astronomiskt liten. Det är ungefär lika troligt som om Marita Ulvskog en dag plötsligt kommer ut och bekänner att hon har konverterat till Moderaterna.
Socialdemokraterna vill i alla fall att det ska storsatsas på de europeiska järnvägsnäten av klimatskäl. På åtminstone en punkt är S på rätt spår.


Senast ändrad av Glasnost den tor 08 maj 2014, 05:32, ändrad totalt 1 gång
Glasnost
Glasnost

Antal inlägg : 617
Join date : 10-03-20

Till överst på sidan Gå ner

Ulvskogh Empty Sv: Ulvskogh

Inlägg  Glasnost tor 08 maj 2014, 05:31

Expressen Ledare: Politi(s)k teater

Det var en utmärkt dag att hålla en partiledardebatt om EU i riksdagen. I går startade också förhandsröstningen.

Politiker har ibland en tendens att ägna sig åt fria fantasier om saker de absolut inte har någon aning om.

Jonas Sjöstedt exemplifierade detta väl under gårdagens debatt. Vänsterledaren viftar vilt med ett TTIP-avtal mellan EU och USA som inte finns. Förhandlingar om frihandelsavtalet pågår. Ingen vet när det är klart. Ingen vet slutresultatet.

Men Vänsterpartiets partiledare, oraklet från Östermalm, besitter onaturliga krafter. Han vet att Sverige riskerar att bli stämt av amerikanska företag som investerat i den svenska välfärdssektorn.

Frågan är politisk irrelevant, oavsett hur en regering ser ut efter valet i höst. Socialdemokraterna vill inte förbjuda några vinstuttag i välfärdsbolagen, och att Sjöstedts protektionistiska parti skulle få 51 procent av rösterna är förstås uteslutet.

Partiledardebatten visade tydligt på den rödgröna röran när S å sin sida välkomnar ett frihandelsavtal med USA. Dessutom höll Löfvens vikarie, Mikael Damberg, ett engagerat tal för EU:s existensberättigande, som måste ha fått Sjöstedt att se rött.

Lika frihandelsvänliga är inte S när det gäller handeln med tjänster. Partiet går till EU-val på att skrota Lavallagen, men den är en fråga för riksdagen och inte för EU-parlamentet. Men om svensk lagstiftning inte längre skulle uppfylla EU-domstolens beslut i Laval-målet kommer EU-kommissionen att rycka ut och i slutändan kan det bli ett fall i EU-domstolen.

Ledande och kompetenta socialdemokrater som Mikael Damberg vet att Sverige inte kan köra något eget lagstiftningsrace visavi EU och att grunderna i nuvarande Lavallag måste behållas efter en eventuell omsminkning. Damberg vet att kravet på ett socialt protokoll - lika med en fördragsändring - förblir en utopi.

Damberg vet vidare att hotbilden om en armé av låglönejobbare som har invaderat Sverige och dumpat lönerna inte stämmer. Antalet utstationerade arbetstagare i Sverige handlar blott om ungefär 6 000 personer i genomsnitt varje månad, enligt Arbetsmiljöverket.

Så S spelar politisk teater med EU-motståndaren Marita Ulvskog i huvudrollen. EU-valet är ett mobiliseringsval där det i första hand handlar om att få egna sympatisörer att gå och rösta. Då gäller det för S att framstå som man står på jobbarnas sida.

Partiets flummiga valplattform fick också utrymme i riksdagsdebatten med meningen: "Därutöver kan en skatt på finansiella aktiviteter prövas".

Elva EU-länder funderar på att införa en finansiell transaktionsskatt, ett slags Tobinskatt, fast entusiasmen har nu svalnat betydligt bland deltagarna.

Den stackars Damberg fick åla sig som bara proffspolitiker behärskar och försöka dementera alla planer på någon EU-skatt. Formuleringen i valplattformen är i alla fall mums för alliansen och kommer att förfölja S ända fram till riksdagsvalet.

Vill man verkligen införa EU-skatter, eller var detta också teater?
Glasnost
Glasnost

Antal inlägg : 617
Join date : 10-03-20

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet